tisdag 10 september 2013

Egengjord majonäs

Idag skall jag för första gången prova att göra egen majonäs.



Har förberett genom att ställa fram äggula och olja. Skall ha minst två timmar ute i rumstemperatur.

Jag älskar Aioli så det blir också en eller två pressade vitlöksklyftor i. Jag kan bre Aioli på hårt bröd och äta rakt av.

Men godast tycker jag det är att blanda i riven morot och/eller vitkål som tillbehör till både lax och en köttbit.

Ett alternativ till bara aioli på macka är att blanda i tonfisk från burk, lite klippt dill och purjolök. Sedan har man ett otroligt gott pålägg.

Jag har inte tagit hänsyn till något om att majonäs skall vara för fett. Och får inte riktigt ihop det eftersom man säger att olja är ett bra fett.

Är av den åsikten att man skall äta ALLT men inte ALLTID!

Nu skall det bli spännande och se om jag klarar det här utan att det skär sig. Och går det bra så kanske jag kan börja göra min egen beasås också...

UPPDATERAT!!!



Det blev en riktigt bra majonäs! Nöjd!
Så säker på att jag hade vitlök hemma, men icke!
Lite vitlökssalt gav i alla fall vitlökssmak!

Det där gör jag fler gånger.

6 kommentarer:

  1. Måste nog också testa... aioli, som är så gott!
    Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Hej du,,Jag är inte så glad i Aioli..men däremot skålen du använde,,jag har 3 st kaffekoppar med fat,exakt samma utseende..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, smaken är som baken... Aha Det har jag inte sett att det finns.. Jag gillar skålarna.

      Radera
  3. Låter gott med hemgjord majonäs. Det är mycket man kan göra själv utan köpa hel-eller halvfabrikat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju det. Och jag har alltid trott att just majonäs skulle vara så svårt att göra.

      Radera