Läst

2014-01-30

Jag har nu läst ut min andra bok av Åke Edwardsson, Rum 10.

Tycker inte han lyckades lika bra med replikerna i den här boken. Men i övrigt tycker jag språket är precis lika bra. Lite krånglig intrig och jag visste ibland inte vart jag var då det flera gånger är tillbakablickar. Inga tydliga markeringar då det sker... eller så var jag bara för trött för att hänga med.
Men det kommer att bli fler böcker av den författaren! För så bra är han tycker jag.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2014-01-11
Åke Edwardssons bok, Segel av sten är utläst.

Höll på till halv tre inatt då jag inte kunde lägga den ifrån mig.

Det här var den första boken jag läst av den författaren. Och har redan laddat hem nästa. Han har ett språk som jag inte varit van att läsa i några deckare förut. Korta kärnfulla meningar. Men framförallt replikerna. Han har fått fram dem precis som folk pratar. Just det har jag bara upplevt en gång och det var då jag gick skrivarutbildningen på folkhögskola. Där var det en tjej som skrev precis sådana repliker. Åååå vad jag beundrade henne som fick till dem så bra.

Nu var ju Segel av sten den första boken jag läst av Edwardsson och att det blev den 6:e i raden av hans deckare med Erik Winter som huvudperson, berodde på att det var den första av böcker som fanns hos bibliotekets e-böcker. Så jag vet inte hur de brukar vara uppbyggda, Men här är det två gåtor som skall lösas. En som Winter tar hand om och en annan som hans kollega Aneta Djanali blir involverar sig i.

Winter hamnar så småningom i Skottland där upplösningen sker. Medan Djanali håller sig kvar i Göteborg med sina efterforskningar.
Har ni inte läst Edwardsson förut säger jag bara gör´t!

Tror faktiskt det är böcker som även kan tilltala er som inte brukar läsa deckare.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Status 12 av Martin Melin.
2014-01-05

Martin Melin är den första Robinson-vinnaren. Han arbetar som polis och det här är hans andra bok.
Han hade en blogg som jag följt sedan starten. Starten som var då han var hemma och var pappaledig med sonen han har tillsammans med ex-frun Camilla Läckberg.
Bloggen hette Coola pappor och boken fick samma namn.

Men nu har han alltså kommit ut med en polisroman. Status 12 som på polisspråk betyder UPPDRAG UTFÖRT. Det får man inte reda på i boken. Men svaret av Martin Själv finns HÄR.

En bra, välskriven och lättläst polisroman tycker jag. Det märks att författaren kan det här yrket. Det märks på jargong och uttryck.

Sedan undrar jag också som i deckarhusets recension.... Hur mycket är fiktion och hur mycket är taget ur verkligheten.
Jag blev lite illa berörd.

Man blir förvånad och ändå inte. Man får tänka till. Är det så här det går till där ute i verkligheten?

En klart läsvärd bok.
Framför allt känner man igen sig så mycket i det där att komma ny till en arbetsplats. Hur man får lära sig alla oskrivna regler som finns och att försöka hitta sin plats i personalgruppen.

Jag ser fram mot uppföljaren som han nu skriver på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar