tisdag 12 februari 2013

Det här med det administrativa..

Som företagare, liten eller stor måste man göra sin bokföring. Jag gick kontorsutbildning på yrkesskolan. Japp så gammal är jag. Visserligen sista året innan allt blev gymnasieskola, om jag nu blev yngre av den kommentaren.

Japp! Jag kan alltså det där med hur man bokför och hur man administrerar i ett företag. Men det är så gruvligt tråkig sysselsättning. Allt "pappersarbete".
Gick även en utbildning för att starta eget. En föreläsare sade då att många som startar eget faller/konkursar på grund av allt det administrativa man måste göra. Javisst hon kom från en redovisningsbyrå. Men det ligger lite i vad hon sade.

Man startar ett företag inom något man är bra på. Duktig på sitt hantverk. Vill ju jobba med just den grejen. Man måste jobba X antal timmar för att dra in sina kostnader. Sedan kommer det administrativa arbetet utanpå den arbetstiden….
Föreläsarens råd var alltså: Tag hjälp! Om du inte hinner eller vill hålla på med siffror och annan administration.
Problemet för en nystartad eller liten firma är ju då kostnaden…. Man behöver hålla nere alla kostnader.

Nu sitter jag här med en bunt utdragna recept. Bara en sådan sak. Lyckas inte ens med att sätta in dem snyggt och prydligt i en pärm för att hitta dem lätt och smidigt. Vet inte hur jag skall få till det.


FÖR JAG ÄR INGEN ADMINISTRATÖR! Jag är slarvig och oorganiserad.....


HÄR hos skattemyndigheten finns information om bokföring och allt annat om man går i starta-eget-tankar.

Nu skall jag söka på google om det finns någon bra sida som visar hur man sätter in papper snyggt i en pärm också!!!!

6 kommentarer:

 1. Det är inte lätt för småföretagare att hålla ordning på alla papper. Alla politiker lovar, när det är valtider, att minska på byråkratin men det verkar inte hända så mycket.....
  Jag är så gammal så att jjag lärde mig räkna på Facit-snurror, innan miniräknarna fanns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej håller med. Verkar inte hända sååå mycket med byråkratin.
   Vi hade faktiskt elektriska räknare som såg ut som små kassaapparater med pappersremsor.. I maskinskrivarsalen hade vi två elektriska skrivmaskiner som vi fick turas om med att prova. Det blev långa rader av samma bokstav då man tryckte ned knapparna lika hårt som man gjorde på de manuella maskinerna :-)

   Radera
 2. För att sätta in papper i en pärm behövs:
  1) papper - ett eller flera,
  2) pärm - en eller flera, men antagligen färre än antal papper (annars förlorar man vitsen med att sätta in papper i pärm),
  3) ev. hålslagare (om pappret inte är hålat från början).
  4) Och en bokhylla att förvara pärmen med papper i!

  Använd hålslagaren och slå hål på pappret. Sätt sedan in pappret i pärmen. Stäng pärmen och ställ upp den i bokhyllan. Klart :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johanna för denna utförliga beskrivning. Nu tror jag att jag klarar av det!!! :-) <3 - ligt tack!

   Radera
 3. Intressant läsning. :)
  sv: Blåbärsmannagrynsgröten passar utmärkt som ett värmande mellanmål eller som en god frukost, magnifikt god. Rekommenderar jag verkligen, både till dig & barnen! Konstigt att ni inte fick, hihi. Men håller med dig, havregrynsgröt är också gott. :-)
  Jaså? Ettan gjorde inga speciella avtryck för mig, faktiskt. Men eftersom jag inte än läst alla så vet jag inte vilken som är min favorit än. :)
  Kram. ♥

  SvaraRadera
 4. Kul att du tyckte det var intressant! Ja blåbärsgröten skall genomföras till mina barnbarn!! Verkar som man måste hoppa över föräldragenerationen där :-)

  SvaraRadera