onsdag 5 december 2012

Snöoväder

Idag snöar det från alla håll och kanter! Är sååå tacksam att jag slipper ut med bil. Eller ut överhuvudtaget.

Minnen av några bilresor som peppar peppar... slutade bra... dyker upp i skallen.

Den första var då gubben och jag var funktionärer på ett rally. Vi åkte i karavan efter "vår" sträcka för att se till den och spärra av in och utfarter efter vägen. Så helt plötsligt i en kurva släppte greppet. Vi åkte rätt ut i skogen. Som tur var var det bara en massa björksly just där. Men jag såg alla grenar vispa runt bilrutorna!
Eftersom vi var flera stycken var det inga problem att få upp bilen på vägen igen. MEN en kille säger till min gubbe! Låt tanten köra så ni håller er på vägen hädanefter!! Tänk vad olika vi reagerade, gubben och jag på den kommentaren :-)

Så var det den gången jag åkte upp till Gävle och skulle hämta (samma) gubbe. Snön vräkte ned hela vägen och blev bara värre och värre ju närmare Gävle jag kom. Under hela färden hörde jag på bilradion. Ni som inte BEHÖVER ut på vägarna, STANNA HEMMA! På den sista av Gysingebroarna (ja det är så länge sedan då vägen gick där) får jag se att det kommer en långtradare som jag skall möta. Jag trampar till på gasen för att hinna över den smala bron. DÅ låser sig gasen!! Det var bara att hålla i rattet och om jag vågat skulle jag ha blundat!! Över kom jag innan långtradarn hunnit ut. Tur var det eftersom jag höll mig MITT på bron!
Usch!Vad benen skakade! Fick nu känslan tillbaka!

Tredje gången det kunde gått tokigt då... På väg till jobbet efter en ganska smal väg. Det var snöyra och jag visste att precis efter en liten bro över en lite bäck brukade det alltid bli drivbildning. Så jag tog sats för att inte fastna..... Men det fannns ingen driva där. Snopet! Och så PANG! Drivan var längre fram. Bilen fick tvärstopp och gled på sniskan över vägen ut mot vägkanten. Jag trampade gasen i botten och tänkte jag MÅSTE av vägen med HELA bilen för att undvika att bli stående mitt på vägen. Jag gasade alltså och svängde i motsatt riktnig på ratten. Så HOPPLA var jag istället uppe på vägen igen!

Så ni som idag skall ut i vårat område, mälardalen! Ta det riktigt riktigt försiktigt i trafiken. Ta med varma kläder ifall ni blir stående efter vägen. REFLEXER och en snöskyffel är också bra grejer att ha med i bilen!

2 kommentarer:

  1. Usch och blä för vintern! Om det inte hade varit för jobbet hade jag aldrig skaffat bil nu. Jag var också med om en riktig rysare. Mina vinterdäck var beställda men hade inte hunnit komma ännu, när första snön kom till Dalarna. Klockan var 6.20 och ingen plogbil hade hunnit ut, så det var fullt med snö på vägarna. Jag svängde åt höger men åkte till vänster. Dessutom kom jag över i motsatt körfält flera gånger på bl.a. landsvägen, så de mötande bilarna fick åka ut på väggrenen för att vi inte skulle krocka. Som tur var hade de vinterdäck så allt gick bra. Så lämna bilen hemma om du kan! :)

    SvaraRadera
  2. Ja huga!Sedan tänker man...på allt som kunnat hända!!

    SvaraRadera