onsdag 19 juni 2013

Bluffmejl och källkritik

Fick idag ett mejl som skulle föreställa att det kom från Telia. Nu är det så att jag bara har Telia på min mobil och där har jag refillkort.

Något som jag ordentligt fått lära mig då jag släktforskat är källkritik. Inte ta för givet det första bästa man ser i en kyrkbok. Prästen kan ha blandat ihop saker. Han, som det ju alltid var förr, kan ha varit "skumögd" eller ha samlat på sig uppgifter från församlingsborna på lösa lappar och sedan givit uppgiften att föra in det i kyrkböckerna till klockaren.
Så det gäller att vrida och vända på alla uppgifter man hittar.

Ett exempel jag själv har är födelseboken för Enåkers församling. Där står det nämligen att min mormor skulle vara född 25 december. Det står klart och tydligt så inget tvivel på siffrorna där. MEN hon var född 23 december. Därom råder inget tvivel då hennes föräldrar inte skulle ha misstagit sig på datumet då det gällde antingen dagen före julafton eller juldagen. Då juldagen var den dag då ALLA for till julottan på den tiden.


Enåkers kyrka (mitt eget foto)

Men däremot kan prästen eller om det nu var klockaren som skrivit in uppgiften ha läst fel från anteckningarna och misstagit trean som en femma. Skrivs dessa siffror slarvigt är det lätt hänt.

Så det här kan vara en av orsakerna till att jag alltid läser allting framåt och bakåt, vrider och vänder på vad jag både läser och hör.

Frågar mig då alltid... ÄR DETTA MÖJIGT?

Skickade en varning över twitter och fick länken ovan tillbaka från Telia där de tackade för att jag spred varningen vidare om bluffmejlen.
5 kommentarer:

 1. En vän till mig fick ett mail från Telia där det stod att hon hade betalat en räkning två gånger och nu ville de att hon skulle klicka vidare för att få tillbaks pengarna. Men som tur var så hade vi läst Telias varning om just såna mail. Prästen hade nog tagit lite för mycket av nattvardsvinet, vilken kanske inta var så ovanligt. Ha nu en underbart skön midsommar helg. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog en och annan präst som tog sig några extra nattvardsklunkar emellanåt :-)

   Radera
 2. Hej igen. Ser nu att det var just ett sån mail du hade fått.

  SvaraRadera
 3. Källkritik är såååå viktigt, men jag torr inte alla alltid tänker på det. Jag är precis som du, och läser allt framåt och bakåt innan jag tar det för en sanning :)
  De där mejlen från Telia får jag nästan dagligen, trotts att jag spärrat dem, det är så tröttsamt.


  Jag önskar dig en ljuvlig midsommarhelg!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man får lov att tänka sig för vad man klickar på för länkar.

   Radera