måndag 12 augusti 2013

Helg med anor och ättlingar

Lördagen ägnade jag mig åt mina anor. Söndagen var det mina ättlingars tur. Träffade båda barnbarnen samtidigt som inte sker alltför ofta. Är så roligt att se dessa två små kusiner som blir så glada och upprymda då de träffas.

Med tanke på alla vänliga och trevliga kommentarer till förra inlägget om min pappas födelsedag och om släktforskning har jag förstått att jag har många bloggvänner som tycker släktforskning är mycket roligt och intressant. Riktigt skoj var det att få reda på det. Och väldigt roligt att så många kommenterade. Sådant uppskattar jag verkligen.

Nu var det ju så att Carina med bloggen Carinas virkning hade funderingar på om vi kanske kunde vara släkt. Så idag tänker jag gå igenom Husförhörslängderna i Torps socken i Västernorrland dit min farfars farfar rymde från sitt soldatliv i Ljusdal. Kanske finns det ättlingar kvar där som inte ens jag vet om...Jag har nämligen haft ett lååångt uppehåll med forskandet och behöver friska upp både mina anteckningar och minne. Men nu skall jag ge forskningen lite mer tid igen har jag tänkt.

Då min pappa dog för nu 20 år sedan blev det startskottet för mig med släktforskning. Det var först då jag kom på att jag nästan inte visste någonting om hans släkt.

Så rådet från mig är....

Prata med och fråga era gamla släktingar medan de finns kvar! Sedan kan man kontrollera i kyrkböckerna om alla gamla släktskrönor stämmer med verkligheten :-)
Om ni tittat på programmen som visats på TV, VEM TROR DU ATT DU ÄR vet ni HUR mycket man egentligen kan ta reda på om sina gamla anor förutom i kyrkböckerna i de s.k. civilregistren och gamla tidningar. KB har lagt ut en del dagstidningar som man kan söka i HÄR.

Mycket kan man nu göra på datorn som man för inte alls så länge sedan var tvungen att åka runt till arkiv för att söka. Det har underlättat forskningen.

5 kommentarer:

 1. Hej du..Ja grattis nu tronar du på palltoppen..
  Jag fann min mors mamma för ca 3 år sedan,så gissa om det lossnade på riktigt då,efter kanske 35 års sökande,mamma växte upp som fosterbarn i en familj,,men tack vare mycken hjälp från en kamrat i min hemby så lossnade det.Någon far till mamma finns inte angivet någonstans.Haé Kram.

  SvaraRadera
 2. Ja det är inte så lätt att skilja på folk som liknar varandra,,Jag hade kamrater tvillingar som båda är borta nu,när jag träffade dom var för sig,då kunde jag inte skilja dom åt,men om dom var tillsammans då gick det bra,varför vet jag inte,men något gjorde att jag alltid tog rätt..Haé Kram.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Ja du må tro att det lossnade när jag fick mormors anor,,antagligen tjänade hon som piga någonstans och kom hem till sina föräldrar när hon blev med barn,,sen dog hon 1924,mamma var då 4 år..
  Ja gör så sök på google..Haé Kram.

  SvaraRadera
 5. Åh vad intressant & kul med släktforskning. :)
  Min farfar släktforskade för några år sedan & kom fram till att vi kommer ifrån Frankrike, & dessutom inte så långt ifrån heller. Det var hans farmors pappa eller något sådant. :-)
  sv: Åh ja, det är något speciellt med hemgjord pizza. Så himlans gott, hihi. Tusen tack för din fina kommentar kära du!
  Kramar. ♥

  SvaraRadera