torsdag 3 oktober 2013

Lokal författare..

Då jag var på bokcirkeln här i veckan och de fick reda på att jag var nyinflyttad blev flera ivriga och berättade om Fred Eriksson. Bibliotekarien gick och hämtade boken..



MARIA. Ett mycket tummat exemplar. Det märktes ju att den hade varit flitigt utlånad.

Visst blev jag lite intresserad då de berömde den som en väldigt fin historia som handlade om hans mamma som fött 15 barn. Och sedan måste du läsa BJÖRN, boken om hans pappa sade de... Visst märkrtes det att de var stolta över honom...

Men just då tyckte jag det räckte med det jag hade att läsa ändå med bokcirkelboken också.. Så blev ju, som jag förut berättat, bokcirkelboken väldigt "snabbläst" av mig. Så nu har jag lånat hem MARIA. Och den blir inte snabbläst! Jag suger i mig varenda ord. Så välskriven med miljöbeskrivningar så man känner dofterna och SER allt framför sig.

Jag gillar ju historiska romaner och tänkte att det här är ju en historisk roman, den svenska historien om torpare, torparhustrur och statare. Men det kallas för arbetarlitteratur.
Nu var han ju inte född i Storvik men han bodde och arbetade där för SJ i många år.

Hittade två bra artiklar om honom. HÄR och HÄR.

Och en lista på hans andra böcker på Wikipedia.

Jag hade aldrig hört talas om honom fast han jämförs med de största bland arbetarlitteraturens författare. Han fick Ivar Lo-Johanssons personliga pris!

Kände genast lite mer samhörighet med honom också då jag fick se att vi delade födelsedag!

Jodå. Kommer att läsa fler böcker av honom. Och om ni som jag är intresserad av den här sortens berättelser så finns nu W Mobergs RASKENS i SVTs Öppet arkiv.

8 kommentarer:

  1. Intressant,jag har aldrig hört något om denne författare,,väldigt goda vitsord får han ändå,jämförs med våra kända stora skrivare..
    Ja ibland ser man inte renheten på grund av sin egen skit..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är roligt att nu få stifta bekantskap med hans böcker.

      Radera
  2. Ja Erskine är en mycket välkänd och populär arkitekt,men lite egna för sin tid djärva idéer..
    Osvald är ett mansnamn med gammalt nordiskt ursprung. Bildat av áss - "gud" och valdr - "härskare". Namnet fanns i den svenska almanackan redan på 1600-talet,efter en engelsk helgonkung, men rensade sedan ut och återkom igen först år 1986. Haé Kram.

    SvaraRadera
  3. Det har ju skett många förändringar i vår almanacka genom åren,senast tror jag det var 2011 som den korrigerades,,jag har hört att 2015 ska det tillfogas några nya namn till almanackan,,vet dock ej vilka det blir..Haé Kram.

    SvaraRadera
  4. Roligt att de tar så väl hand om dig!
    Tror mig nu förstå att du bor på en ort som jag besökt åtskilliga gånger när bruket var igång!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det känns bra!
      Har mellanlandat här i bruksorten.... Det är fint runt herrgården i den gamla parken och gamla bruket med Gavelhytteån och sjön. Fina promenadvägar där.

      Radera
  5. Det är så härligt när man har hittat en bok som fängslar en :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och det är inte en sådandär bladvändare som man bara måste vidare i för att se hur det går. Utan att man bara kan njuta av språket också.

      Radera