tisdag 17 september 2013

Boendekostnaden 1975

Det var fler av er som läser här som tyckte prisomräknaren jag länkade till i förra inlägget var rolig att använda.

Jag fortsatte att titta på den idag. Första lägenheten jag hade då jag flyttade hemifrån 1975.. ja jag hade egentligen flyttat något år tidigare. Bodde då i ett rum, typ studentkorridor, som tillhörde landstinget jag arbetade för.
Men första riktiga lägenheten var en etta m kök mitt inne i stan´ på 40 kvadratmeter och kostade 800 kronor/månad. Idag motsvarar den summan 4110 kronor. Tycker jag låter mycket...

Synd att man inte kommer ihåg några priser från barndomen. Här kommer ett suddigt foto på mig och min far..ca femton år tidigare. Och hade nog inte en tanke på att den dagen skulle komma att jag skulle flytta hemifrån och bli mer medveten om priser.

En kompis berättade en gång om då hennes bror, som nyss hade flyttat hemifrån kom hem till föräldrahemmet. Gick raka vägen till skafferi och kylskåp och försåg sig frikostigt. Då han satt vid köksbordet och skar ost för att lägga på mackan kom mamman in.
- Jaha, är du hungrig? frågade hon och flinade lite snett.

Han fortsatte sitt hyvlande med blicken på osten.

- Morsan! Vet du vad en OST kostar egentligen?????!!!!

9 kommentarer:

 1. 1976 byggde vi hus.
  1987 flyttade vi till ett annat hus.
  2013 sålde vi det huset.

  Räknade ut att vi bott gratis sedan 1976!

  Det är helt galet men så är det!

  Ha de gott

  SvaraRadera
 2. Ja det låter ju helt galet! Galet fantastiskt:-)

  SvaraRadera
 3. Hej du,,Ja 800:- var mycket då,,och har vuxit till att vara mycket även nu..Svaret på kändisen kommer i morgon..Haé Kram.

  SvaraRadera
 4. Hej du..Även fast det regnade större delen av gårdagen så tror jag inte att det kom så många mm..I dag är det uppehåll,men grått,,jag ser en liten strimma blått i väster..I dag blir det en vända in till Gävle (Gevaliarosteriet) min gamla arbetsplats,,ska surra lite med kamraterna..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och här kom det inte en droppe igår vad jag märkte.. Och idag skiner solen.

   Radera
 5. Prisomräknaren var en jätte rolig länk. Tack för den. Det var ju inte förrän man fick ta ansvar och handla själv som man insåg vad allt kostade, blev lite små chockad många gånger. Ha nu en fin dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det intressant med omräknaren. I flyttpresent fick jag en hink, skurtrasa och kvast. Hinken var fylld med toapapper och rengöringsmedel. Den fick jag av mina föräldrar. Har gjort detsamma till mina barn då de flyttade hemifrån. Det är ju också kostnader man inte tänker på... som bara fanns hemma!

   Radera
 6. Haha! Ja att åka hem till mamma och äta är ju ekonomiskt och bra :-)

  Vilken fin gammal bild :-)

  SvaraRadera