tisdag 3 september 2013

Förlag/Förläggare sökes till ett bilderboksmanus

Häromdagen fick jag min första refusering.

Ja jag har skrivit min första, då jag inser nu att man måste ha en ganska stor portion tur också för att få sitt manus utgivet. Det räcker inte med att ha ett bra manus. Nu gäller det att skicka igen till andra. Vänta ibland flera månader, för att leta nytt, och skicka igen.
Inte så många förlag som tar emot manus via internet ännu. Går åt många papper då man ju inte får tillbaka de man redan skickat in. Miljöfråga också.

Jag har skrivit två barnboksmanus de senaste åren.
Det ena är en kapitelbok för barn ca 9-11 år . Och det andra då text till en bilderbok för ca 3-5 åringar. Och skickat iväg dem till några olika förlag.

Att jag skriver att jag fått min första refusering beror på att det här är det första svar jag fått överhuvudtaget. Det här förlaget tog emot över internet och var snabbast att svara via e-post. Tack för det snabba svaret.

Refuseringen bestod dessutom av fina ord…
Så här stod det:

Vi har läst ditt manus, men tackar nej till publicering.
Texten är enkel och bra, men inget som vi efterfrågar nu.


Har funderat mycket på det där och kommit fram till en alldeles strålande idé, tycker jag.
Tänk om det fanns en sida på internet där alla med författardrömmar kan skicka sina manus under olika kategorier. (De redan etablerade går väl ändå direkt till sitt förlag med sitt nästa manus.)

Sedan kan alla förlag ansöka om ett lösenord och gå in och leta reda på ett manus som passar deras utgivning… just då.

Förlagen skulle slippa bli överösta med manus som de egentligen inte vill ha... just då. Eller är det bara ett fint sätt att säga, Ditt manus var inte TILLRÄCKLIGT bra för utgivning. Jag är ju nybörjare på det här området.

Alla med ett manus slipper leta efter förlag och att skicka iväg dem till något förlag som inte… just då.. söker efter det manuset du skrivit.
Den här idén ger jag bort alldeles gratis!!!

Kanske det redan finns något liknade. Tipsa mig i så fall!
Men jag tänker inte ge upp…. ÄNNU…. Jag skickar vidare efter det fina omdömet jag ändå fick från det här förlaget.

Och som avslutning säger jag bara. Något förlag som läser det här och är på jakt efter ett barnbilderboksmanus. Hör av er så skickar jag MITT ;-)

10 kommentarer:

 1. Har du kollat detta ? :)
  http://www.vulkanmedia.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara texten. Så jag behöver ett förlag som kan hjälpa till med en illustratör. Men jättetack för tipset!

   Radera
 2. Det är nog inte så lätt att få sin bok antagen... säkert många, många som skickar in sina manus. Vet inte hur det fungerar, men jag vet att en del ger ut sina böcker på egen hand, men det kanske är en dyr lösning...
  Kan bara önska dig lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste någonstans att Bonniers visst fick in ca 1200 manus varje år. Och de ger ut lite över 30 debutanter/år. Så det ÄR en tuff bransch! Tack så väldigt mycket för lyckönskningarna. Värmer!

   Radera
 3. Det verkar inte lätt detta, men jag önskar dig STORT lycka till och tror på dig!
  Kramen från mig!

  SvaraRadera
 4. Kväller,,du får inte ge dig,,på dom igen..Ja Hank har en bra Countryröst..Haé Kram.

  SvaraRadera
 5. Vad spännande! Lycka till med dina manus :-)

  sv: Här finns den klassiska bilden du efterlyste:
  http://metrobloggen.se/amadecasa/lutar_verkligen_tornet_i_pisar/

  ;-)

  SvaraRadera
 6. Jag fick också ett svar med nånting om att manuset inte passade deras utgivning just då, när jag skickade in ett manus. Har inte gjort några nya försök men publicerat boken på Vulkan. Nä, det är inte lätt, men barnböcker brukar vara efterfrågade, så ge inte upp. Kan man läsa något du skrivit nånstans? Min bok finns i sin helhet på min (sorgligt försummade) skrivarblogg: http://miriyama.blogspot.com/ Vore kul med nån kommentar från någon som också gillar att både läsa och skriva.

  SvaraRadera
 7. Hej Agneta! Petra heter jag och jobbar som lektör och redaktör på Discemus Förlag, ett nystartat förlag som är en bifirma till min firma Discemus Consulting. Trots att förlaget i nuläget främst har tanken på att ge ut e-böcker, så är bilderböcker av stort intresse. Dessutom finns en mycket duktig illustratör att tillgå. Ta en kik på hemsidan och hör av dig om du så vill. Bästa hälsningar, Petra Dessmark på www.discemus.se

  SvaraRadera