onsdag 18 september 2013

Väva i ram...

Jag behöver handarbeta.
Sitter ju mycket vid datorn och hamrar på tangentbordet och använder hjärnan rätt mycket.. Jodå.. den finns.. och den används.

Men att då koppla bort den ett tag hjälper mig att koppla på den igen. Därför är handarbete viktigt för mig som avkoppling. En sak jag gör är att väva och det utan vävstol. Istället väver jag i en ram...Hittills har det bara blivit sjalar...Det blir alltså diagonala rutor då man väver i en sådan.

Den här vävtekniken har tagits upp igen från min mormors hemort. Kallas i folkmun Enåkerssjalar. Enåker är ett samhälle som idag ligger i Uppsala län. Där var det en kvinna som vävde sjalar under kriget och sålde och sonen som var liten då, kom ihåg hur det gick till.. och lärde ut det till en grannkvinna som sedan tog upp vävningen igen för ett tiotal år sedan. Jag gick en kurs hos henne. Det har blivit en del sjalar i julklappar och presenter sedan dess. Kul med något som inte är så vanligt.

Nu tänkte jag försöka mig på vävning med mattrasor...Man har hittat rester av väv någonstans utanför Västerås som är betydligt äldre än krigstiden av just mattrasor.

Så nu tänkte jag försöka mig på mattvävning och sedan göra som min mormor. Sy ihop längderna för en bredare variant. Hon vävde däremot på en vanlig vävstol som inte var så bred.

Det skulle naturligtvis gå att snickra ihop en bredare variant av ram.

Men då tar den ju genast mer plats också.

8 kommentarer:

 1. Så vackert! Det är en vävteknik jag aldrig hört talas om.

  SvaraRadera
 2. Åh så fint pyssel.
  sv: Åh, verkligen tack fina fina du. Det värmer så väldans mycket. Tusen tack vännen!
  Kramar. ♥

  SvaraRadera
 3. Hoppsan,den vävtekniken var helt okänd för mig.
  Ja för att känna igen denna Ann Wilson måste man nog ha kollat på "Lets Dance"
  Haé Kram.

  SvaraRadera
 4. Nä du,,där står jag mig slätt,virusskydd mot sådant,oj oj om man kunde fixa det,,då skulle man vara Hjälte..Haé Kram.

  SvaraRadera
 5. Ojsan! Vilken kul vävteknik!! Så behändig och vad fint det blir! Det ska bli kul att följa din framfart med mattrasor!!!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Ja det är roligt att kunna den här tekniken. Lika spännande tycker jag själv det skall bli.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Min mor hade vävstol, klippte mattrasor och vävde mattor!

  Lev väl!

  SvaraRadera